Halılarınızı Saklamak ve Depolamak İçin İpuçları
Halılarımız yılın soğuk aylarında vazgeçilmezimizdir çünkü evimizdeki ısıyı muhafaza eder ve sıcak tutar.
Kullanımları kış boyunca günlük olup, baharın gelmesine ve ilk sıcakların yeniden başlamasına kadar mekanımızda kalmaları uzun süre devam eder.
Halılarımızın bakımı ve saklanması, dokularını, şekillerini, renklerini ve genel olarak genel görüntü ve durumlarını korumayı amaçlayan çok basit bir işlemdir.
Bu nedenle uygun adımlar takip edilerek doğru bir şekilde yapılmalıdır. İdeal olarak halılarınızın gelecek sezon tekrar kullanıldığında bıraktığınız durumda olması gerekir.
Özellikle el yapımı kilim ve halıların hem temizlik işlemleri sırasında hem de saklanmaları sırasında özel bir ilgiye ihtiyaçları vardır.
Bu bölümde halılarımızı gelecek yıl için çatı katında veya depoda saklamadan önce yapılması gereken tüm adımları adım adım analiz edeceğiz.
Ayrıca müşterilerimiz tarafından zaman zaman sorulan kritik soruları da yanıtlayacağız ve son olarak halıların sağlıklı durumunu koruma konusunda faydalı ipuçları vereceğiz.
Halılarımızın uygun bakımı ve güvenli bir şekilde saklanması için gereken adımlar nelerdir?
1. Halının her iki taraftan genel temizliği
Depolamadan önce halının genel temizliği gereklidir.
Halının üzerindeki yiyecek ya da sıvıdan kaynaklanan herhangi bir lekenin, uzun vadede dokusunu ve rengini yıpratması son derece muhtemeldir ve koku oluşmasına neden olabilir.
Eğer halı daha önce profesyonelce temizlenmediyse o zaman düşüneceğiniz ilk adımın bu olmasını öneririz.
Halının yılda en az bir kez profesyonelce yıkanması sayesinde ev aletleriyle yapılamayan en etkili ve derinlemesine temizliğe ulaşılır.
Halınızı halı yıkama makinesinde temizlediyseniz , saklamadan önce halının her iki yüzeyini (ön ve arka) elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz.
Alternatif olarak halınızı üreticisinin size verdiği talimatlara göre de yıkayabilirsiniz. Ancak sık sık süpürme halıların temiz tutulmasını ve dolayısıyla güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamaz.
Halının depoda ne kadar süre kalacağına bakılmaksızın depolama işlemine başlamadan hemen önce halının süpürülüp temizlenmesi gerekmektedir.
Bir sonraki adıma geçmek için çok önemli olan halının kuru olduğundan ve üzerinde ıslak nokta izi kalmadığından emin olmaktır.
2. Neme karşı koruma
Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak, halının liflerine zarar verebileceği için halınızı saklayacağınız yerin açık olmasına ve ortalama bir iklimi korumasına dikkat edin.
Örneğin halıyı çatı katında saklamak istiyorsanız uygun alanı oluşturabilir ve koşulların halınızı iyi durumda tutmaya elverişli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Nem halılarımız için en kötü şeydir ve onları saklamak için ideal yer doğal ışık alan bir ortamdır.
Halınızı temizlemek için doğru zamanın hangisi olduğunu ilgili yazımızda görebilirsiniz .
3. Güneşten korunma
Bahsettiğimiz gibi doğal ışık halılarımızın müttefikidir ancak halının doğrudan güneşe maruz kalması ona zarar verebilir.
Güneş ışınları halının elyaflarına doğrudan temas ettiğinde onlara zarar verebilir.
Bu sorunu önlemenin bir yolu, halıyı korumak için bir çarşaf veya özel bez torbalarla örtmek ve serin, gölgeli, minimum doğal ışık alan bir yerde saklamaktır.
4. Güve koruması
Halıyı saklamadan önce halıya böcek ilacı sıkmanın iyi bir fikir olduğu söyleniyor.
Ancak her böcek ilacı halılar için geçerli değildir çünkü hem halınıza zarar verebilecek hem de üzerinde iz ve iz bırakabilecek kimyasallar içerirler.
Tehlikeli salgınlara karşı dikkatli olunması ve piyasada bulunan böcek öldürücü etkiye sahip özel bir preparat olan vapona’nın kullanılması tavsiye edilir.
5. Dikey değil yatay depolama
Halılarınız yatay olarak saklanmalıdır çünkü dik olarak depolandığında halının alt kısmına gelen ağırlık halının kenarlarında buruşma, kırışma ve dış formunun bozulmasına neden olur.
Halı ve kilimlerinizi her zaman üzerlerine baskı ve ağırlık uygulamadan yatay olarak yerleştirmeyi tercih edin.
6. Maskeleme bandı kullanın
Halınızı kolayca bağlamak için kağıt bant kullanabilirsiniz.
Halınızın öncelikle arka veya ön (hav) olabilecek en hassas yerini belirledikten sonra, en kırılgan tarafı içe doğru yuvarlayarak sarın.
Bir çubuk veya direk yardımıyla halıyı düz tutmaya devam edebilirsiniz. Son olarak kağıt bant yardımıyla sarın.
7. Hasar olup olmadığını kontrol edin
Halınızı saklamadan önce, sarma ve saklama koşulları nedeniyle kötüleşmiş olabilecek herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir.
Ekibimiz halı onarımı ile ilgili her türlü soru veya endişeniz konusunda size yardımcı olmaya hazırdır .
Halımı ne kadar süreyle sarıp saklayabilirim?
Halınızı depodayken en fazla iki ayda bir kontrol etmenizde fayda var.
Bu nedenle halının güve veya küf oluşmamasını sağlamak için düzenli aralıklarla açılması gerekir.
Halılarımıza olumsuz etki eden tozların uzaklaştırılması için halı açılırken sık sık temizlik yapılması gerekmektedir.
Kışın dış mekan halısını nasıl saklayabilirim?
Dış mekan halısını saklamak, aynı adımları izleyerek iç mekan halılarını saklamakla tamamen aynıdır.
Halımı evin bir bölümünde yerde saklayabilir miyim?
Halı sürekli olarak zemine maruz kaldığında, özel ambalajlarda ve düzenli alanlarda saklanmadığında, ani soğuk ve sıcaklık değişimi nedeniyle nemin artmasına ve dolayısıyla küflenme ve bozulmaya neden olabilir.
Halılarınızın temizliği ve saklanması ile ilgili her türlü bilgi için Yeni Dünya ekibi her zaman size yardımcı olmaya hazırdır. Bize buradan ulaşın .
Bizi Neden Tercih Etmelisiniz
Halı yıkama güven işidir, söz verdiğimiz gün ve saatte...
Yeni dünya halı yıkama 2006 yılında istanbul’da kurulmuştur. sektörde geçirdiğimiz 18 yıllık geçmişimizde 100 binlerce haneye hizmet verdik vermiş dolduğumuz kaliteli halı yıkama hizmeti ile %95 müşteri memnuyeti ile hizmet veriyoruz.